|
İTO'da sürücü kursları zirves
SÜRÜCÜ kurslarının sorunları İzmir Ticaret Odası Meclisi'nde görüÅŸüldü. Açılış konuÅŸmasını İzmir Ticaret Odası BaÅŸkanı Ekrem DemirtaÅŸ yaptı. DemirtaÅŸ, konuÅŸmasında sürücü kurslarının alacakları eÄŸitim araçlarında yüzde 30 ÖTV muafiyetinden faydalanması için çalıştıklarını belirtti. Toplantıya CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ekrem DemirtaÅŸ, Milli EÄŸitim Bakanlığı Trafik Sürücü EÄŸitimleri Daire BaÅŸkanı Ercan Alpay, Türkiye İş Kurumu İzmir Çalışma ve İş Kurumu Aktif İşgücü Hizmetleri Uzmanı Anıl Tamburacı, il ve ilçe milli eÄŸitim müdürlükleri temsilcileri ve sürücü kursu sahipleri katıldı.
İzmir Ticraet Odası Meclis Üyesi Osman Oral'ın yönettiÄŸi toplantıda, açılış konuÅŸmasını İzmir Ticaret Odası BaÅŸkanı Ekrem DemirtaÅŸ yaptı. Trafik kazası haberi duymadan bir günün geçmediÄŸine deÄŸinen DemirtaÅŸ, "Hele yaklaÅŸan bayram gibi dönemlerde kazalar adeta katlanarak artıyor. Kazaların pek çok nedeni var ama en büyük neden ise kuÅŸsuzuz sürücü hataları. Bu noktada sürücü kurslarının önemi ortaya çıkıyor. Sürücü kurslarının düzenli ve saÄŸlıklı çalışması gerekiyor. Türkiye’de 3 bin 500 civarında Motorlu Taşıt Sürücü Kursu var. Yaklaşık 17 bin 800 öÄŸretmen bu kurslarda görev yapıyor. Kentimizdeki toplam Sürücü Kursu sayısı ise 200’ün üzerinde. Bunların 87’si İTO üyesi" dedi.
"YÜZDE 30 ÖTV MUAFİYETİ İÇİN ÇALIÅžIYORUZ"
Sürücü kurslarının temsilcisi Meclis Üyesi Osman Oral'ın sektörün sorunlarını çözmek için uÄŸraÅŸtığını belirten Ekrem DemirtaÅŸ, "En son Ankara’ya giderek sürücü kursu faaliyetinde bulunan üyelerimizin eÄŸitim amacıyla kullandıkları araçların yenilenmesinde de ÖTV alınmaması konusunda milletvekilleriyle görüÅŸtü. Taksiciler için getirilen yüzde 30 ÖTV muafiyetinin sürücü kurslarının eÄŸitim araçları için de getirilmesi konusunda çalışıyoruz. Ayrıca daha önce ortak eÄŸitim alanı olarak almaya çalıştığımız Bornova'daki alan için yeniden giriÅŸimlerde bulunacağız." dedi.
SÜRÜCÜ KURSLARI PERSONELİNİ İŞ BAÅžINDA EĞİTEBİLİR
Aktif İşgücü Hizmetleri Uzmanı Anıl Tamburacı amaçlarının iÅŸbaşı eÄŸitim ve mesleki eÄŸitim kursları ile oluÅŸturulan nitelikli iÅŸ gücünü firmalarla buluÅŸturmak olduÄŸunu dile getirerek, "Firmalar bizden iÅŸgücü talebinde bulunduÄŸunda eÄŸer insan kaynakları havuzumuzda uygun aday yoksa mesleki eÄŸitimle sertifikalandırıp uygun iÅŸ yerine yönlendiriyoruz. DiÄŸer yöntemimiz iÅŸ başı eÄŸitim, teorik eÄŸitim yerine pratik eÄŸitimle iÅŸe yerleÅŸtirmek. Sürücü kurslarının da bu ÅŸekilde yetiÅŸmiÅŸ iÅŸ gücüne ihtiyacı olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. Mesleki eÄŸitim kurslarımız için bir meslekte en az 5 kiÅŸinin talebi olması lazım." diye konuÅŸtu. Sürücü eÄŸitmeni ihtiyacı olan sürücü kurslarının talebi olması durumunda eÄŸitim programı düzenlenebileceÄŸini belirten Tamburacı, "Ancak staj uygulaması sizin için daha uygun olabilir. Süresi 320 günü aÅŸmayacak ÅŸekilde herhangi bir adayı yanınıza alarak yetiÅŸtirebilirsiniz. Staj için alacağınız adayın 18 yaşından büyük olması, iÅŸ verenin 1. ve 2. derece akrabası ya da eÅŸi olmaması, staj baÅŸlamadan 3 ay öncesine kadar bu kurumda çalışmamış olması gerekir. 2 ila 10 çalışanı olan iÅŸyerleri için 1 stajyer, 10 ve üzeri iÅŸyerleri için yüzde 10 oran uygulanır" dedi.
KATILIMCILARIN GENEL SAÄžLIK SİGORTASINI İŞKUR ÖDÜYOR
Stajın sonunda firmanın o katılımcıyı istihdam etme ÅŸartının bulunmadığını belirten Tamburacı, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Katılımcıların 50 TL günlük cep harçlığı ve genel saÄŸlık sigortası İŞKUR tarafından karşılanıyor. Program bittikten sonra 1 yıl içinde yeniden baÅŸvurursanız son bir yıl içinde mezun ettiÄŸiniz katılımcılardan en az yüzde 20'sini en az 60 gün boyunca istihdam etmenizi istiyoruz. Firmalar fazla kontenjan kullanmak isterse, eÄŸer yüzde 50 istihdam garantisi verilirse yüzde 30 katılım kontenjan kullanılabiliyor. "
SINAVLARDA ADAYLARA BİOMETRİK KONTROL
Milli EÄŸitim Bakanlığı Trafik ve Sürücü EÄŸitimleri Daire BaÅŸkanı Ercan Alpay, "Bakanlıktan arkadaÅŸlarımızı sınavların nasıl yapıldığını görmeleri için alana yolladık. Sınav yönetmeliklerinde deÄŸiÅŸiklikler yaptık. İşi biraz daha ciddi bir hale sokmaya çalıştık. Sınav sorularımızı güncelliyoruz ve deÄŸerlendirmeleri dijitalleÅŸtiriyoruz. Artık sınav sırasında gözetmenimiz deÄŸerlendirmeyi tablet bilgisayarla ekrana dokunarak yapacak. Tablet bilgisayarla adayın fotoÄŸrafını çeken gözetmen eÄŸer sistemle yüklü biometrik fotoÄŸrafla uyuÅŸmuyorsa adayı sınava almayacak. Soruları da sektöre hizmet vermiÅŸ arkadaÅŸlarla, eÄŸitimcileri bir araya getirerek güncelleyeceÄŸiz" diye konuÅŸtu.
ÖZELLEÅžMESİ DURUMUNDA ÅžEFFAF OLMAZ
İzmir Milletvekili Musa Çam ise ehliyet sınavının özelleÅŸtirilmesi durumunda ÅŸeffaf olmayacağını belirterek, "Türkiye'de bir çok sınav sisteminde yapılanları görüyoruz. Sınavlardaki eksiklikleri gidermek görevimiz ancak tamamen özelleÅŸtirilmesini doÄŸru bulmuyorum. Önümüzdeki dönemle ilgili Türkiye'de bir talep gelirse ihtiyaç ise biz parlamentoda konuÅŸacağız" diye konuÅŸtu.
Özellikle ÖTV muafiyeti ile ilgili talep aldıklarını belirten Musa Çam, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
"Yaklaşık 3 bin 500 sürücü kursunun ortalama 4 aracı varsa, 14 bin araç eder. Maliye Bakanlığı'na külfet getirecek bir rakam deÄŸil. Önergeler veriliyor ancak iktidar partisi ile tam bir konsensus saÄŸlanmadığı sürece kabul görmeyebiliyor. Talebi ilettik ancak Maliye Bakanı Naci AÄŸbal, bugün için mümkün olmadığını söyledi ve ilerleyen günlerde yeniden konuÅŸulabileceÄŸini söyledi. "
SÜRÜCÜ KURSUNA KOTA DEĞİL YÜKSEK STANDART
Sürücü okulu temsilcilerinden sorunlarının dinlendiÄŸi toplantıda, bir katılımcı çok fazla sürücü kursu olduÄŸunu belirterek kota uygulamasının neden yapılmadığını sordu.
Bunun mümkün olmadığını belirten Milli EÄŸitim Bakanlığı Trafik ve Sürücü EÄŸitimleri Daire BaÅŸkanı Ercan Alpay, "Kotayla ilgili sendikalar zaten dillendirdi. En son gelen yazı diyor ki; 'Bu iÅŸle ilgili standartların yükseltilmesiyle çözülür.' Kota koyma Anayasa'ya aykırı. 4 araç ÅŸartı getirdik. Bu ÅŸart gelince sürücü kursu sayısı 3500'de kaldı, artış olmadı. Bu sorun standartlarda iyileÅŸtirmeyle çözülür. Yakında aynı ilçede aynı kiÅŸiye ait ikinci kurs olmasın aynı binada 2 kurs olmasın gibi standartlar, parasal cezalarla çözülmeye çalışılacak. Kotayla çözülemez. Taban fiyat koymak için maliyeti size hesaplattık. Bir bakıyoruz ki koyulan taban fiyatı kurslar kendisi deliyor. Taban fiyat koyuluyor ancak uygulayan yok" diye konuÅŸtu.
Timur TARLIĞ/İZMİR, (DHA)
FOTOÄžRAF